Van 15 september tot en met 18 november 2012 presenteerde De Hallen Haarlem Studio Verwey, vernoemd naar de Haarlemse kunstenaar Kees Verwey. Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem beheert Verweys nalatenschap en exposeert zijn werk met enige regelmaat. De tentoonstelling Studio Verwey onderzoekt de rol die het atelier voor hedendaagse kunstenaars vervult. Verwey werkte voornamelijk binnen de muren van zijn studio, maar hoe verhouden jonge kunstenaars zich tot hun werkruimte? Werk van vijf kunstenaars, die aan de Rijksakademie van beeldende kunsten een fellowship ontvingen van Stichting Kees Verwey, wordt bijeengebracht. Met recent werk van Ištvan Išt Huzjan, Tomoko Kawachi, Tala Madani, Derk Thijs en Sarah Verbeek, liet de tentoonstelling zien hoe kunstenaars van verschillende nationaliteiten en generaties anno 2012 kunst maken. De expositie sloot aan op De Hallen als platform voor jong talent uit binnen- en buitenland.
Studio Verwey verwijst naar de Haarlemse kunstenaar Kees Verwey (1900-1995), die naam maakte als kunstschilder, aquarellist en tekenaar. Zijn atelier (ofwel ‘studio’) in Haarlem was voor hem een belangrijke inspiratiebron. Zijn monumentale atelierstukken vormen een hoogtepunt in zijn oeuvre. De foto’s van Verwey in zijn atelier, gezeten achter een ezel, tonen de archetypische kunstenaar.
Kees Verwey verbleef het grootste deel van zijn hele leven in Haarlem, waar hij de meeste tijd in zijn atelier doorbracht om te schilderen. De vijf voormalig Rijksakademie residents zijn juist internationaal georiënteerd. Hun werk varieert van figuratieve tekeningen tot conceptuele installaties. Wat ze gemeen hebben is de atelierruimte. Allen brachten een werkperiode door in een van de ateliers van de Rijksakademie en nog steeds heeft ieder van hen een eigen plek, om vrij te kunnen werken, dagelijks te schilderen, of onderzoek te doen.
Studio Verwey presenteert recente werken van de kunstenaars binnen een bijzonder tentoonstellingsontwerp van architectenbureau Office Jarrik Ouburg. Dit is toegesneden op het idee van de kunstenaarsstudio. Studio Verwey toont dat kunstenaars in deze tijd van digitalisering en mobiele communicatie vaak nog gehecht zijn aan een fysieke werkruimte. Daar experimenteren ze met nieuwe vormen, kleuren en concepten, voordat ze het werk naar buiten brengen en het door de confrontatie met het publiek een nieuwe betekenis krijgt. Studio Verwey maakt de spanning tussen de beslotenheid van het atelier en de openbaarheid van het museum voelbaar. Want wanneer is een kunstwerk klaar om het atelier te verlaten? Hoe zorgen verschillende omstandigheden voor een steeds wisselende ervaring van de kunstwerken? En kan het museum ook een atelier zijn?